Interview Leidsch Dagblad 21 oktober 2013

Wie Wat Waar

Wie: Eveline Fokker (30)  Wat: Eigenaar van praktijk ‘De Gevoelige Snaar’, celliste/docente en psychologe  Waar: Leiden en Leiderdorp  Waarom: Het najaarsprogramma van ‘De Gevoelige Snaar’ start op 25 oktober met onder andere Muziek- en Latifa-Meditatie en themamiddagen.

Een psychologe die muziek gebruikt, muziek maakt in haar praktijk, hoe zit dat?

‘Van kleins af aan maak ik al muziek. Ik kom uit een muzikale familie. Op mijn vierde speelde ik al viool. In het orkest waarin ik speelde werd ik verliefd op een cellist en later op de cello. Sindsdien speel ik cello. Verder heb ik altijd gezongen en speel ik piano. Professioneel combineer ik mijn kennis van muziek met het stimuleren van iemands ontwikkeling. Dat is mijn specialiteit.’

Hoe gebruik je die muziek?

‘Iedereen heeft zijn eigen grondtoon, een eigen klank. Wat ik stimuleer is dat die klank ten volle kan klinken. Ik begeleid mensen in hun persoonlijke ontwikkeling; een ontdekkingsreis vanuit hun eigen grondtoon. Muziek is daarbij een belangrijk middel. Hoe word jij zelf (weer) dirigent in je leven? Zie het als een metafoor: je bent een instrument en je hebt een orkest om je heen. En je komt nu bij mij om je eigen klank beter te kunnen horen. Doel is om uiteindelijk te ontdekken wat je werkelijk inspireert, wat je echte passie is. Wat wil jij, waar ligt je hart, welk leven wil jij leiden? En dat alles in harmonie met het ‘orkest’ om je heen.

Deze combinatie van muziek en zelfontwikkeling is het unieke van mijn aanpak. Daarbij maak ik ook gebruik van stilte. Het ‘harde geluid’ van de stilte kan je extreem wakker schudden en antwoorden geven op jouw eigen vragen.’

Wat vind jij mooie muziek?

‘Ik heb een klassieke achtergrond, met een studie aan het conservatorium en een aantal orkesten en koren waarin ik actief ben (geweest). Verder luister ik graag naar symfonieën en kamer- en koormuziek. Daarnaast ben ik opgegroeid met Pink Floyd, Dire Straits en The Beatles. Fantastisch die muziek! Ik sta open voor heel veel muziek, ook Armin van Buuren raakt mij met zijn muziek.

Naast coaching geef ik celloles en ensemble lessen. Samen spelen is zo mooi en verrijkend. In Limo-Cello, een duo van cello en gitaar, speel en zing ik pop- en rocknummers alsook eeuwenoude mantra’s. Maar ik hoef zeker niet altijd muziek te horen. Ik hou enorm van stilte.’

Is een strijkinstrument het meest geschikt?

‘De cello komt echt binnen, met name door de lage tonen. Dat gevoel haal je zelfs niet uit de beste HiFi set. Maar andere instrumenten, zoals een stem en een klankschaal, zijn ook prima. Alles is trilling en kan resoneren. En als jij resoneert en geraakt bent, is er geen weg meer terug! Op mijn website is meer informatie te vinden, www.gevoeligesnaar.nl.’

Tekst: Herman Joustra